Med fjällen i fokus

Många är vi runt om i landet som årligen väljer att besöka våra svenska fjäll eller internationella skidorter utanför landets gränser. Vare sig du väl i backen helst står på ett par slalomskidor, eller tar dig ner med hjälp av en snowboard, delar vi alla samma kärlek för fjället och den kringliggande naturen. Få saker får en att känna sig så frisk och levande som en dag ute i liftsystemen.

För de som gillar utförsåkning har vi i Sverige turligt nog flertalet slalombackar och större skidorter, som tillsammans hjälper till att stilla vårat årliga behov av att kasta oss halvstupa framåt nedför pisterna. Ja, också utanför pisterna för den delen om det är något som skulle tilltala än mer.  Alla kan vi dock enas om att det är en hobby som får oss att sprudla av liv och som gör gott för både kropp och själ.

Kabinbanan Åre

En stor anledning till varför vårat intresse är av den magnitud den förhåller sig på, kan tänkas vara de historiska svenska framgångar som vi genom åren kommit att avnjuta, främst i alpina sporter men också inom snowboard. Att vi utöver det har en närhet till fjällen och numera även en omfattande infrastruktur när det kommer till våra svenska liftsystem gör såklart även sitt.

Svenska ikoner

Den alla främsta svenska utförsåkaren genom tiderna är såklart Ingemar Stenmark, men han är inte ensam om att ha inspirerad oss alla till att knäppa på oss pjäxorna. Utförsåkare som Pernilla Wiberg, Anja Persson, Thomas Fogdö, med flera, har alla slagit sitt slag för den positiva utvecklingen.

På snowboard-sidan kan vi istället se tillbaka på åkare som Ingemar Backman, Daniel Nordin och Thomas ”Knoddas” Johansson, som alla varit med och byggt det intresse som finns hos dagens åkare.