Resa och upptäcka

Cairngormsbergen på våren

Cairngormsbergen på våren

Att resa är en hobby de allra flesta älskar. Skottland har länge varit ett populärt resmål för oss svenskar. Därför tycker vi att detta är ett perfekt tips till dig som älskar att resa. Med sitt härliga landskap och sina många hedar bjuder Skottland på härliga omgivningar och naturupplevelser. Dessutom bjuder även Skottland på en rik flora av slott och dylikt för den som är historiskt intresserad.

Söker man den ultimata naturupplevelsen bör man inte missa att besöka nationalparken Cairngorm, som ligger ungefär 15 mil norr om Edinburgh och Glasgow. Nationalparken är Storbritanniens överlägset största och här hittar man bland annat fyra av Skottlands fem högsta berg, vilket även bidrar till att området på vintern är en populär destination för både utförsåkning och fjällvandring.

För den som är intresserad av slott och historia är Skottland helt rätt ställe att besöka. Runt om i Skottland ligger slott från olika tidsepoker tätt. Ett bra sätt om man vill se många slott som möjligt är att hyra bil då Skottland inte är alltför stort, vilket gör det fullt möjligt att ta sig runt hela det skotska landet på ett par dagar. I Skottland går det att hitta alltifrån över tusen år gamla fästningar till flotta slott, lyxigt och stiligt inredda. Ett av de mest magnifika är Stirling castle i Edinburgh. Gillar du filmen Braveheart så kommer du att uppskatta ett besök här.

Vill man spela golf har man i Skottland hittat hem. Landet räknas som golfens hemland med över 500 olika banor. Givetvis finns här även världens absolut äldsta golfbana, Musselburgh Links, som ligger en halvtimmes bilresa öster om Edinburgh.

När vi på Yopa gjorde vår resa till Skottland så valde vi att åka med en researrangör som heter Reseshopen. Reseshopen har varit verksam sedan 1981 och kan således sina grejor. Till Skottland har de en färdigkomponerad resa på fem dagar som innehåller alltifrån utflykt för att få en skymt av loch ness-odjuret, till besök på Whiskydestilleri. En fullspäckad resa helt enkelt. Ett bra alternativ om man vill upptäcka ett land och vill slippa göra research och bokningar av transportmedel på egen hand.

En sak man som Skottlandsresenär inte bör missa är såklart den tidigare nämnda whiskyn, vilken är något av Skottlands nationaldryck. Runt om i landet finns runt 100 olika destillerier, varav majoriteten av dessa, hela 80 stycken, i regionen Highlands, vilken utgör norra halvan av landet. Många av dessa går att besöka och få guidade turer i. Det kan dock vara värt att kolla upp detta in man ämnar besöka ett destilleri då många kräver att man bokar sin guidade tur i förväg. Det whiskydestilleri man besöker med den resa vi gjorde var det klassiska Famous Grouse-destilleriet.